Športni pripomočki
za slepe
in slabovidne

 

Slepi in slabovidni imajo mnogo pripomočkov, ki jih videči sploh ne poznamo:

 

Slika št. 1, 2 – notranjost zveneče žoge, žoga za torball in golball

 

 

 

Zveneča žoga ima v notranjosti zvončke, ki cingljajo, ko se žoga kotali ali vrti. To žogo slepi uporabljajo za golball in torball.

 

Slika št. 3 – lesene plošče z izboklinami:

 

 

 Tudi videčim lahko zavežemo oči in jih pustimo, da z nožnimi prsti ugotavljajo, koliko izboklin ima posamezna ploščica. Ploščice se lahko snamejo z vrvi, da lahko zamenjamo vrstni red. Točkujemo lahko čas ali pravilne odgovore.

 Slika št. 4 – debela vrv

 

Podobno lahko uporabimo navadno močnejšo vrv. Vrv vijugasto položimo po tleh, udeležencem zavežemo oči in merimo, v kolikem času uspejo z nogami drseti proti koncu vrvi, brez da stopijo iz vrvi. Opazili boste, kolikokrat izgubimo ravnotežje in orientacijo, ker nimamo možnosti vidnega spektra.

 

 

 

 

 Slika št. 5, 6 – pedalo za ravnotežje

 

Pedalo je pripomoček ki omogoča vadbo ravnotežja. Tako slepi kot videči lahko v položaju, ki omogoča dobro ravnotežje, poganjajo pedalo čim dlje ali čim hitreje. Torej zopet lahko merimo hitrost ali daljavo.

 

V športni vzgoji poznamo mnogo pripomočkov oziroma rekvizitov, s katerimi dopolnjujemo specifične vadbe. Večinoma jih lahko uporabimo tudi v šoli v naravi – tako popestrimo dogajanje, igre, tekmovanja ipd.

Slika št. 7, 8, 9 – »boing bounce«, ravnotežne deske

 

 

Slika št. 10,11 - Kolesarski tandem (dvojno kolo)

 

Takšnih tandemov imamo ponavadi premalo, da bi lahko organizirali pravo kolesarsko tekmo. Tekme prireja Zveza slepih in slabovidnih Slovenije. Za šolo v naravi so ponavadi neuporabni, če nimamo primernega prevoznega sredstva. Lahko si izmislimo kar nekaj možnosti tekmovanj s tandemi.

 

Pri športnih igrah ne smemo nikoli pozabiti na varnost. Vedno poskrbimo za ustreznega spremljevalca slepemu, zaščitimo igrišče ali prizorišče kakšne tekme z blazinami, poskušamo vidno označiti robove igrišča, odstranimo nepotrebne ovire ipd.

 

Slika št. 12 – Oprema za golball ali torball

 

Slika št. 13, 14 – Miza za showdown in lopar z žogico

 

 

 

To je igra, ki slepim nadomešča igranje namiznega tenisa.  Žogica je šumeča in zelo trda, tako da se ta igra igra z rokavicami, ki so po prstih nekoliko okrepljene z plastiko, da nam žogica imn močni udarci nasprotnika ne morejo do živega. Igro lahko igra tudi videč, toda le z očali, ki zatemnijo vid.

 Na vrh strani